Στη Θεσσαλονίκη από τις 10 έως 12 Οκτωβρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί το 6o Παγκόσμιο Συνέδριο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές. Τα Διεθνή Συνέδρια ‘Ακούγοντας Φωνές’ οργανώνονται από το Intervoice, ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων που ακούνε φωνές, κριτικών επαγγελματιών και ερευνητών, συγγενών και άλλων ενδιαφερόμενων πολιτών. Στόχος του δικτύου Intervoice είναι η αλλαγή του τρόπου κατανόησης και αντιμετώπισης της εμπειρίας ακρόασης φωνών μέσα από την παραγωγή και διάχυση νέας γνώσης σχετικά με τις φωνές και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των φωνών, που βασίζονται στην αυτενέργεια και την αυτοβοήθεια. Το 6ο Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο ‘Ακούγοντας Φωνές’ και το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων συνεδρίων, που έγιναν στο Maastricht της Ολλανδίας το 2009, στο Nottingham της Αγγλίας το 2010, στη Savona της Ιταλίας το 2011, στο Cardiff της Αγγλίας το 2012 και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2013. Το Συνέδριο καλούνται να παρακολουθήσουν άνθρωποι που ακούνε φωνές, συγγενείς, επαγγελματίες και ερευνητές στο χώρο της ψυχικής υγείας. Στο Συνέδριο περιλαμβάνονται ερευνητικές ανακοινώσεις, αφηγήσεις ζωής και ανάρρωσης, ανακοινώσεις σχετικά με τα τοπικά δίκτυα και οργανώσεις, βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικές συνεδρίες. Θα είναι ένας τόπος συνεύρεσης, συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών και μοιράσματος εμπειρίας, μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, οπτικές γωνίες και διαδρομές ζωής.
Τη κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε,τη στιγμή που ήθη και θεσμοί αμφισβητούνται, το πλαίσιο στην υγεία σταδιακά αποδομείται και τα όρια μεταξύ φυσιολογικού και μη φυσιολογικού είναι δύσκολο να αποσαφηνιστούν. Η έννοια της κρίσης κουβαλάει από την ετυμολογία της μια αμφισημία ως κάτι που κρίνει και κρίνεται. Αποτελεί μια κατάσταση αυξημένου ρίσκου αλλά και σύμφωνα με μια άλλη οπτική και μια ευκαιρία για αλλαγή. Ο τομέας της ψυχικής υγείας αποτελούσε ανέκαθεν το άκρο απέναντι στο νόμο. Δηλαδή όποιος παραβιάζε το νόμο ερχόνταν αντιμέτωπος με την ποινή της φυλάκισης. Ανάλογα ,όποιος δεν ακολουθούσε τη κοινωνική νόρμα ,όποιος διαφοροποιούνταν από το κοινωνικό σύνολο είτε με απόκλιση στη συμπεριφορά ,είτε με ασυνήθιστες εμπειρίες-όπως το να ακούει φωνές- οδηγούνταν σε ψυχιατρικό εγκλεισμό. Χωρίς δικαιώματα και προοπτική για το μέλλον, παρά μόνο με μια ταμπέλα που θα συνοδεύει το άτομο σε όλη του τη ζωή. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, ρευστοποιούνται τα όρια ανοχής στο τι είναι κοινωνική απόκλιση. Παράλληλα η ψυχιατρική μεταρύθμιση, συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, κλείνοντας τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς ιδιαίτερη πρόβλεψη για την αποκατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων, που κάποτε κρίθηκαν ακατάλληλοι να κυκλοφορούν αναμεσά μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θεσμικό κενό που υπάρχει, για την επόμενη μέρα. Η απουσία θεραπευτικών δομών, προγραμμάτων ή ξενώνων αυτόνομης διαβίωσης , κοινωνικής ενσωμάτωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης, αποτελούν κεντρικό προβληματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τομέα της ψυχικής υγειινής, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πάσχοντα. Κάθε κρίση, είτε προσωπική είτε συλλογική, δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που την εμπεριέχει. Η κρίση, του αναφερόμενου ως ψυχικά ασθενή αφορά τον ίδιο ή και την κρίση του ψυχιατρικού θεσμού που υποτίθεται τον περιθάλπει; Όμως παράλληλα με όλα αυτά υπάρχει και το καθημερινό στοίχημα της επιβίωσης. Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για ανάρρωση αν δε μιλήσει για τις βασικές ανάγκες, η κάλυψη των οποίων αγνοείται. Σε μια τέτοια διαδρομή ανάρρωσης χρειαζόμαστε όλες εκείνες τις φωνές που καθημερινά αποκλείονται και καθίστανται περιττές, συχνά ως άχρηστες ή επικίνδυνες. Στο συνέδριο «Ακούγοντας φωνές» θα υπάρξει κάλυψη όλων αυτών των ζητημάτων και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακροαστούν τις εμπειρίες ανθρώπων που έχουν εξεικοιωθεί με τις «φωνές» και δεν φοβούνται να ζήσουν μαζί τους. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να έρθουμε περισσότερο κοντά με το ανοίκειο και να αναστοχαστούμε την επόμενη μέρα όλοι μαζί.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου θα βρείτε στη σελίδα
http://www.symvoli.gr/conference/hearingvoices/page/main
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 , από τις 18.00 έως τις 21.00, στην Αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία.
Είσοδος ελεύθερη
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση
Οργάνωση:
Intervoice, Διεθνές Δίκτυο «Ακούγοντας Φωνές»
Ελληνικό Δίκτυο «Ακούγοντας Φωνές»
Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας
Τμήμα Ψυχολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
• Peter Bullimore, Μ. Βρετανία • Olga Runciman, Δανία
• Sandra Escher, Ολλανδία • Rachel Waddingham, Μ. Βρεττανία
• Irene van de Giessen, Ολλανδία • Sam Warner, Μ. Βρεττανία
• Will Hall, Η.Π.Α. • Angela Woods, Μ. Βρεττανία
• Rufus May, Μ. Βρεττανία • Μαρίνα Λυκοβουνιώτη, Ελλάδα
• Marius Romme, Ολλανδία • Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, Ελλάδα