Η Έλξη ανάμεσα στους ανθρώπους

Date

 

 

Οι άνθρωποι είναι όντα κοινωνικά. Επιδιώκουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου σε διάφορες καταστάσεις, δημιουργούν φιλίες με άλλους ανθρώπους και στις στενές σχέσεις τους φαίνεται να βρίσκουν την ύψιστη ευτυχία και την έσχατη απελπισία. Τι είναι αυτό που καθορίζει το γεγονός ότι συχνά συμπαθούμε αμέσως ορισμένους ανθρώπους περισσότερο από άλλους ; Γιατί κάποιες σχέσεις τελειώνουν πολύ πιο σύντομα και κάποιες άλλες παραμένουν στενές μια ολόκληρη ζωή;
Οι άνθρωποι έχουν μια γενική ανάγκη να δημιουργούν δεσμούς με άλλους και περνούν σημαντικό μέρος της ζωής τους με τη συντροφιά άλλων ανθρώπων . Αν και επιλέγουν να περνούν πολύ χρόνο με άλλους , βρίσκονται επίσης με δική τους επιλογή μόνοι ,για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι σαν ομοιστατικός μηχανισμός,όπου η επιθυμία επαφής λειτουργεί σαν ενόρμηση. Όταν τα άτομα αισθάνονται πολύ μοναξιά, αναζητούν τη κοινωνική επαφή ώσπου η ενορμησή τους να κορεσθεί. Όταν βιώνουν υπερβολική κοινωνική επαφή, αναζητούν τη μοναξιά για να αποκαταστήσουν το κατά το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ισορροπίας. Η επιθυμία να συνδεόνται οι άνθρωποι μεταξύ τους προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από το εξελικτικό μας παρελθόν, όπου οι δεσμοί με τους άλλους ενίσχυαν τις δυνατότητες για επιβίωση, π.χ. από επιδρομές ή λεηλασίες,γεγονός που δηλώνει ότι σε συνθήκες υψηλού άγχους οι άνθρωποι ζητούν να είναι συντροφιά μαζί με άλλους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ,γιατί οι άνθρωποι συνδέονται όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια στρεσογόνο κατάσταση; Ίσως κάποιοι σκεφτούν λόγω της αναζήτησης της επιβεβαίωσης ή της υποστήριξης ,περιέργεια ή επιθυμία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους . Περισσότερο κοντά στην αλήθεια , είναι η κοινωνική σύγκριση, η μείωση του άγχους και η αναζήτηση πληροφοριών.
Ένα από τα κυριότερα σημάδια έλλειψης συνδέσεων και ικανοποιητικών κοινωνικών σχέσεων είναι η μοναξιά. Η έλλειψη συμμετοχής σε σχέσεις ,δεν οδηγεί μόνο στη μοναξιά, αλλά μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Σε επιδημιολογικές μελέτες, τα ευρήματα έδειξαν ότι για τις γυναίκες οι σύναψη έντονων σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους ήταν απαραίτητος παράγοντας , ενώ για τους άντρες ο γάμος ήταν σημαντικότερος για την επιβίωση.
Η ανάπτυξη ερωτικής σχέσης και η ανάδυση σεξουαλικής έλξης ,είναι μια αρκετά διαφορετική εμπειρία από τη συμπάθεια απέναντι σε κάποιον και την ανάπτυξη μιας φιλίας μαζί του. Αν και τα περισσότερα άτομα είναι ετεροφυλικά και ερωτεύονται μόνο με κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου , μερικά άτομα είναι αποκλειστικά ομοφυλοφιλικά και αναπτύσουν ρομαντικά συναισθήματα μόνο απέναντι σε άτομα του ίδιου φύλου. Οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ,καθώς και οι ομοφυλοφιλικές αισθηματικές σχέσεις , κυρίως στην αρχή , χαρακτηρίζονται από παράφορο έρωτα. Αυτή η εμπειρία περιλαμβάνει έντονη επιθυμία σύζευξης με τον άλλο και χαρακτηρίζεται από υψηλή διέγερση και μια αλληλοδιαδοχή μεταξύ συναισθημάτων έντονης ευτυχίας και απελπισίας .Επιπλέον η παράφορη αγάπη συνοδεύεται συχνά από ένα ενδιαφέρον απέναντι στο σύντροφο και την εξειδανίκευση του και από την επιθυμία να γνωρίσουμε τον άλλο καθώς και ο άλλος να γνωρίσει εμάς. Το γεγονός ότι η συναισθηματική έλξη είναι μια αυτόματη και συνήθως έντονη συναισθηματική εμπειρία,οφείλεται στην εξελικτική σημασία της σεξουαλικής αναπαραγωγής. Παρότι οι συνδέσεις και η φιλία μπορεί επίσης να ευνόησαν την επιβίωση, αν δεν υπήρχε η σεξουαλική έλξη μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, δεν θα υπήρχαμε πάνω στη γή. Ωστόσο , οι πιθανότητες ανάπτυξης μιας ερωτικής σχέσης με κάποιον καθορίζονται από τους ίδιους παράγοντες που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη της φιλίας.Οι παράγοντες αυτοί είναι η γειτνίαση και η ομοιότητα των στάσεων . Επιπλέον τόσο οι άνδρες,όσο και οι γυναίκες εκτιμούν τη σωματική ελκυστικότητα, αν και ο παράγοντας αυτός είναι καθοριστικός της ερωτικής έλξης κυρίως για τους άντρες. Σύμφωνα με αυτή την άποψη οι άνδρες επιλέγουν γυναίκες που είναι πιθανό να γεννήσουν υγιή μωρά .Επομένως είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στους δείκτες νεότητας , υγείας και της αναπαραγωγικής αξίας. Αντίθετα οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες στους δείκτες κοινωνικής θέσης και κυριαρχίας. Άνδρες που μπορούν να παρέχουν τους απαραίτητους πόρους για την απαραίτητη φροντίδα των παιδιών τους . Τα παραπάνω βασίζονται στην εξελικτική θεωρία .Οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, φαίνεται να έλκονται από τα άτομα του αντίθετου φύλου που επιδεικνύουν μια μη λεκτική κυρίαρχη συμπεριφορά,τα ψηλά άτομα ,με αθλητικά χαρακτηριστικά , ανεπτυγμένα ζυγωματικά , με μακρύ και μεγάλο πιγούνι, πλατύ χαμόγελο και ένδυση που μαρτυρά υψηλή κοινωνική θέση.
Στα ομοφυλόφυλα ζευγάρια ανδρών η έμφαση στα φυσικά και σεξουαλικά χαρακτηριστικά είναι εντονότερη από ότι στα αμφιφυλόφυλα . Αντίθετα στα ομοφυλόφυλα ζευγάρια γυναικών, προέχουν στοιχεία της προσωπικότητας ,όπως η ειλικρίνεια και το χιούμορ, η εφυφυϊα ,τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα.Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες ,όποιας δήποτε σεξουαλικής κατεύθυνσης , προσανατολίζονται σε παρόμοιες προτιμήσεις ,όπως η στοργή, η φροντίδα, η ενσυναίσθηση και η ευαισθησία. Η έναρξη και η σύναψη μιας σχέσης ερωτικής ,είναι περισσότερο συναφής με την αμοιβαία έλξη, η οποία είναι πιθανότερο να εμφανιστεί , όταν και οι δύο σύντροφοι είναι το ίδιο ελκυστικοί. Σε μια σχέση με διαφορές  στην ελκυστικότητα , η σχέση δεν θα είναι το ίδιο ικανοποιητική και για τους δυο συντρόφους , και πιθανά ασταθής. Τα άτομα καταλήγουν με συντρόφους του ίδιου περίπου επιπέδου ελκυστικότητας με το δικό τους ,εκτός κάποιων περιπτώσεων ,όπου η διαφορά στην ελκυστικότητα μειώνεται με τη συμβολή του κοινωνικοοικονομικό επίπεδου.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

More
articles