Ευτυχισμένα ζευγάρια vs Δυστυχισμένα ζευγάρια

Date

people-in-couples

Ποιοί  παράγοντες κάνουν μια στενή σχέση ευτυχισμένη και ικανοποιητική;Ανεξάρτητα αν η σχέση αφορά , συμβίωση, γάμο,ομοφυλοφυλικές σχέσεις κτλ., το στοιχείο εκείνο που κάνει ένα ζευγάρι να μοιάζει ευτυχισμένο , είναι η οικειότητα και όταν πληρούνται τα εξής στοιχεία: φροντίδα, κατανόηση, επιβεβαίωση. Ειδικά το τελευταίο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στις διαφορές μεταξύ των ευτυχισμένων και δυστυχισμένων ζευγαριών.
Οι περιπτώσεις ζευγαριών που δεν συζητούν προβληματικά ζητήματα,επιλέγουν τον εφησυχασμό, αγνοώντας και καλύπτοντας διαφορές, σχολιάζονται επικριτικά , διαφωνούν εκδηλώνουν παράπονα και κάνουν σαρκαστικά σχόλια, είναι λιγότερo ευτυχισμένα.
Αντιθέτως τα ζευγάρια που δείχνουν στοργή και κατανόηση, συναισθάνονται τα συναισθήματα του άλλου και λαμβάνουν υπόψιν την άποψη του συντρόφου τους, είναι περισσότερο ευτυχισμένα. Τα άτομα που έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξη οικειότητας, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα απόσυρσης και λεκτικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια μια σύγκρουσης ,είναι πιθανότερο να μην συμμετάσχουν σε μια συνεργατική επίλυση προβλημάτων και είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην προσφορά ανακούφισης και συναισθηματικής υποστήριξης προς το σύντροφο. Τα ικανοποιημένα από τη σχέση τους άτομα ,έχουν τη τάση να δείχνουν στο σύντροφο περισσότερη εμπιστοσύνη για την επίλυση της σύγκρουσης . Tα ευτυχισμένα ζευγάρια τείνουν επίσης να ερμηνεύουν τις κοινωνικές συγκρίσεις με άλλα ζευγάρια με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνονται καλύτερα για τη σχέση τους, ενώ τα δυστυχισμένα ζευγάρια ψάχνουν περισσότερο για τις αρνητικές κυρίως συνέπειες τέτοιων συγκρίσεων .
Σε γενικές γραμμές, οι σύντροφοι στα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν τη τάση να εκλαμβάνουν το συντροφό τους και τη σχέση τους, κάτω από ένα πολύ θετικό πρίσμα σε σύγκριση με άλλους συντρόφους και σχέσεις.

ccouples

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

More
articles