Γιατί οι άνθρωποι γελοιοποιούν;

Date

body

Όταν οι άνθρωποι κάνουν διακρίσεις εναντίον εκείνων που έχουν επιπλέον βάρος ή ογκώδες σχήμα, δεν ανησυχούν για την υγεία ή την ευημερία του  ατόμου. Οι άνθρωποι διασκεδάζουν  και γελοιοποιούν όσους είναι διαφορετικοί και μερικές φορές περισσότερο ανασφαλείς από αυτούς.

Ποιοι είναι  η πλειοψηφία των ανθρώπων που γελοιοποιούν; Αδύνατοι ή καλλίγραμμοι νεαροί άνδρες και γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Βλέπουμε καθημερινά να γίνεται κριτική  στα μέσα ενημέρωσης για το πάχος ή το σχήμα του σώματος. Μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης δείχνει ότι οι πολύ λεπτοί  άνθρωποι είναι υγιείς και χαρούμενοι, και οι πιο βαρύς άνθρωποι είναι λυπημένοι και μόνοι. Την ίδια στιγμή που το αντρικό σώμα  με κοιλίτσα θεωρείται σέξι και στα καταστήματα με αντρικά ήδη το σχήμα σώματος αναφέρεται στο «ψηλός και μεγάλος» , για τις γυναίκες ισχύει το  Plus size, όταν η κοιλιά και η περιφέρεια είναι φαρδιές. Πώς έγινε αποδεκτό αυτό;

Είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε αδύνατες  γυναίκες στην τηλεόραση και στα περιοδικά. Ακόμα και τα μοντέλα, τα reality shows κ.τ.λ. προβάλουν γυναίκες με “την τέλεια εικόνα”. Βλέπουμε τα μανεκέν  που πρέπει να είναι κάτω από ένα ορισμένο βάρος και σχήμα σώματος για να είναι επιλέξιμες στις πασαρέλες και στις φωτογραφίσεις.

Τι λέει αυτό στα σημερινά παιδιά; ότι πρέπει να φαίνονται τέλεια, ότι το πολύ  αδύνατο  είναι ο τέλειος τύπος σώματος και το να είναι έτσι θα τους ανοίξει πόρτες. Όταν ένα παιδί γίνεται υπέρβαρο, αισθάνεται ντροπή  με χαμηλή αυτοαξία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και ψυχολογικά προβλήματα.

Η εικόνα του σώματος επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση. Όταν πιστεύουμε   ότι φαινόμαστε καλά, αισθανόμαστε καλά. Τι γίνεται όμως αν δεν αισθανόμαστε ποτέ ότι φαινόμαστε  καλά; Γινόμαστε  ανασφαλείς και αμήχανοι.

girl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

More
articles